analize de sange - glicemie si colesterol

Colesterolul crescut este unul dintre principalii factori care determina aparitia unor boli, ceea ce inseamna ca testele de colesterol nu ar trebui sa lipseasca din lista de teste anuale. Dar, inainte de toate, ce este colesterolul si de ce exista si colesterol bun si colesterol rau?

Testele de colesterol: colesterolul bun, colesterolul rau
Colesterolul este de fapt o substanta vascoasa care nu este neaparat daunatoare organismului, ba dimpotriva, il ajuta sa functioneze – o anumita cantitate de colesterol este chiar esentiala bunei functionari a organismului uman: colesterolul ajuta membranele exterioare ale celulelor corpului sa fie stabile.
Totusi, colesterolul poate avea si efecte daunatoare. Colesterolul LDL (colesterolul rau) se poate atasa de peretii vaselor de sange. In decursul anilor, acest tip de colesterol, alaturi de alte substante, infunda arterele intr-un proces care se cheama ateroscleroza. Astfel, arterele din interiorul inimii pot genera dintr-odata cheaguri de sange cauzand atacuri coronariene.
Daca ai un colesterol total mare sau un colesterol „rau” mare sau un colesterol „bun” mic, te situezi in categoria celor care au un risc crescut de a suferi de boli de inima. De aceea, primul pas in a-ti scadea nivelul colesterolului si a diminua astfel riscul la care te expui este de a cunoaste nivelul acestuia. Acesta este motivul pentru care trebuie sa iti verifici nivelul de colesterol.

Cum se fac testele de colesterol
Exista mai multe tipuri de colesterol care circula in sange. Aceste tipuri, plus alte grasimi care se regasesc in sange se denumesc „lipide”. Doctorii masoara si pot diagnostica nivelul de colesterol cu un simplu test de sange, care se numeste profil lipidic. Acesta se face de obicei pe nemancate, la 9-12 ore de la ultima masa, pentru a elimina orice contributie a alimentelor pe care le-ati consumat recent.
Testele de colesterol furnizeaza rezultatele a patru tipuri de lipide:
– Colesterolul total
– Colesterolul LDL (lipoproteine de densitate redusa) „colesterolul rau”
– Colesterolul HDL (lipoproteine de densitate mare) „colesterolul bun”
– Trigliceridele, o alta forma a grasimilor prezente in sange.
Anumite teste lipidice furnizeaza informatii mai detaliate, incluzand prezenta si chiar marimea a diferite particule de grasimi in sange. Despre influenta pe care o are marimea acestor particule asupra riscului dezvoltarii bolilor de inima nu s-a reusit atingerea unui consens in lumea medicala iar subiectul este inca supus cercetarilor mai aprofundate.

Testul de colesterol si testul panel lipide
Sa presupunem ca nu ati mancat nimic inca din seara precedenta, ati trecut prin „chinurile” unei intepaturi pentru a vi se lua proba de sange si sunteti nerabdator acum sa primiti rezultatele. Ce inseamna toate acele cifre din raportul dvs?
Pentru colesterolul total trebuie sa urmariti urmatoarele valori:
– Pana la 200 miligrame pe decilitru este considerata valoare normala
– Intre 201 – 240 mg/dcl inseamna ca va aflati la limita
– Peste 240 miligrame pe decilitru se considera ca valoarea colesterolului este mare.

Pentru colesterolul HDL („colesterol bun”), cu cat valoarea lui este mai mare cu atat este mai bine:
– HDL 60mg/dcl sau peste aceasta valoare este bine si inseamna ca te protejeaza de afectiuni cardiace
– Intre 40 si 59 mg/dcl este acceptabil, dar sunteti la limita
– Mai putin de 40 mg/dcl sunt valori mici, care cresc riscul de afectiuni ale inimii, aceasta nemaifiind protejata cu ajutorul „colesterolului bun”.

Pentru LDL („colesterolul rau”), cu cat este mai mica valoarea cu atat mai bine:
– Un LDL de mai putin de 100 mg/dcl este o valoare optima
– Un LDL intre 100 si 129 mg/dcl este spre bine
– Un LDL intre 130 si 159 mg/dcl este considerat o valoare aproape de maxim.
– Un LDL intre 160 si 189 mg/dcl este considerat ridicat.
– Un LDL de peste 190 mg/dcl este considerat foarte ridicat.

Tinta voastra personala pentru valoarea LDL depinde de riscul pe care il aveti pentru a dezvolta o afectiune cardiaca:
– Pentru cei care au un risc crescut de a dezvolta o afectiune cardiaca sau pentru cei care sufera deja de o boala cardiaca, un colesterol LDL de cel mult 100 este cel mai indicat. Cardiologul v-ar putea chiar recomanda un LDL de maxim 70 in cazuri de risc crescut.
– Pentru persoanele care se incadreaza intr-un risc moderat de afectiuni cardiace, tinta ar putea fi un colesterol LDL de maxim 130 mg/dcl.
– Pentru cei care au un risc scazut de a dezvolta afectiuni cardiace, este suficient un colesterol LDL de 160 mg/dcl.
Totusi, doar doctorul va poate interpreta si stabili tintele personale in functie de riscul de a dezvolta afectiuni cardiace.
Totodata, trebuie stiut ca trigliceridele de peste 150 mg/dcl cresc riscul afectiunilor cardiace intr-o oarecare masura.

Ce trebuie sa faceti daca rezultatele testelor de colesterol nu sunt in limitele normale?

Daca rezultatele analizelor nu sunt in parametrii optimi, tot ceea ce aveti de facut este sa actionati, pe mai multe planuri, indeosebi in ceea ce priveste stilul de viata:
Dieta. O dieta saraca in grasimi saturate (mai putin de 7% din totalul caloriilor) si in colesterol (mai putin de 200 mg) pot sa scada valorile colesterolului LDL. Daca adaugati la dieta alimente care contin fibre si steroli (cum contine de pilda margarina) aceasta va contribui si mai mult la scaderea colesterolului rau din sangele dvs. O dieta potrivita poate scade colesterolul LDL cu 30%.
Sportul. Exercitiile aerobice, de exemplu, efectuate regulat, pot sa scada colesterolul rau (LDL) si sa creasca valoarea celui bun (HDL).
Medicamentatia. Daca nici dieta nici exercitiile fizice nu au reusit sa reduca nivelul colesterolului total sau a celui rau pana in limitele tintei pe care v-ati fixat-o, atunci probabil ca aveti nevoie de tratament medicamentos.
O serie intreaga de medicamente sau combinatii de tratamente pot determina scaderea colesterolul, incluzand aici:
– Statinele – cele mai eficiente si intalnite medicamente pentru colesterol.
– Niacina
– Fibrati
– Sechestranti de acizi biliari.

Pentru ca atat de multi factori contribuie la riscul unor afectiuni cardiace, aparitia unor valori mari la testele de colesterol nu inseamna in niciun caz ca sunteti condamnat sa dezvoltati o problema cardiaca grava. Persoane cu valori normale ale colesterolului pot suferi de boli ale inimii la fel de bine cum persoane cu o valoare mare a colesterolului pot avea o inima sanatoasa. Una peste alta, totusi, mai multi dintre cei care au colesterolul marit vor dezvolta pe intreg parcursul vietii o afectiune cardiaca comparativ cu persoanele care au o valoare normala a colesterolului.
Expertii recomanda sa va testati valorile colesterolului la fiecare 5 ani. Acest interval se micsoreaza la cei care au obtinut valori anormale la testarile anterioare sau cei care au un risc crescut din cauza oricaror alti factori.
Indiferent de valorile obtinute, daca te vei stradui sa obtii rezultate mai bune la testul urmator, vei putea reduce riscul unor afectiuni cardiace.

Asa cum spuneam mai sus, primul pas in a lupta cu colesterolul este sa iti faci un simplu test. Apoi, cu ajutorul specialistului, iti vei putea adapta stilul de viata astfel incat, cu o dieta adecvata, practicand exercitii fizice regulat sau cu un tratament recomandat in anumite cazuri sa reduci cat poti de mult riscul de a dezvolta o boala cardiovasculara.

Pentru a beneficia de oferta noastra si pentru a-ti face o programare la unul din cabinetele noastre in vederea aflarii nivelului colesterolului in sange, click aici.

Sursa: WebMD

2015 © Copyright - Medical Expert Clinic

Pentru urgente medicale in afara orelor de program apelati oricand, cu incredere 112, numarul unic de urgenta.