Bronsita

Ce este bronsita?

Bronsita este o afectiune respiratorie caracterizata prin inflamarea bronhiilor (caile aeriene ce asigura transportul aerului catre plamani). Principalele simptome ale bronşitei sunt: tusea, flegma şi starea de oboseala.

Exista doua tipuri de bronsita:

 • Bronsita acuta (forma cea mai comuna a bronsitei) – simptomele dureaza cateva saptamani si, de obicei, nu cauzeaza complicatii.
 • Bronsita cronica, care este recurenta si are manifestari de lunga durata. Bronsita cronica este o forma de boala pulmonara obstructiva.

Cauzele aparitie bronsitei

Cel mai adesea bronsita este cauzata de acelasi virus care provoaca raceala sau gripa. In unele cazuri insa, bronsita este cauzata de bacterii. In ambele cazuri, in timp ce organismul lupta impotriva germenilor, tuburile bronhiale se umfla si se produce mai mult mucus care se poate acumula in plamani, ceea ce duce in cele din urma la bronsita.

Dintre factorii care favorizeaza bronsita mentionam:

 • sistemul imunitar slabit in special in cazul persoanelor in varsta, sugarilor si copiilor mici
 • fumatul activ sau pasiv
 • refluxul gastroesofagian (acizii din stomac ajung inapoi in esofag
 • praful, chimicalele, substantele toxice (inhalarea de factori iritanti scade capacitatea cailor respiratorii de a se curata de germeni).

Simptomele bronsitei

Cel mai adesea simptomele coincid cu probleme de respiratie, cum ar fi:

 • tusea seaca (uscata, fara sputa), care mai apoi devine productiva (elimina sputa). Sputa poate fi de culoare galbena, verde sau poate fi transparenta;
 • dificultati de respiratie sau respiratie suieratoare
 • frisoane sau febra moderata
 • nas infundat si dureri in gat

Cand sa apelam la un specialist

Este recomandat sa apelati la un medic specialist in cazul in care apar firisoare de sange in sputa, daca incercati o senzatie generala de astenie, aveti febra usoara, simptomele asemanatoare cu cele ale racelii dureaza mai mult de trei saptamani, pierdeti in greutate sau aveti senzatie de lipsa de aer. Bronsita poate duce la pneumonie, desi acest lucru este rar. De obicei, nu cauzeaza alte probleme.

Diagnosticul si tratamentul bronsitei

Daca medicul suspecteaza faptul ca aveti bronsita, va va examina si va va asculta pulmonar cu un stetoscop incercand sa identifice semne de congestie pulmonara. In plus, va poate solicita istoricul medical, familial dar si eventuala medicatie curenta, prezenta alergiilor si, nu in ultimul rand, va verifica daca fumati. De obicei, nu sunt necesare analize de sange. Vi se poate recomanda si efectuarea unei radiografii pentru a exclude afectiuni cum ar fi pneumonia dar si pentru a verifica gradul de afectare pulmonara (mai ales daca fumati) si uneori un test respirator (spirometrie) pentru a exclude astmul/emfizemul si a evalua functionarea plamanilor. De asemenea poate fi verificat si nivelul de oxigen din sange cu un mic senzor prins de deget sau poate fi analizata sputa pentru a exclude tusea convulsiva si eventuale alergii. Medicul specialist la care apelati in aceasta situatie este in masura sa va recomande investigatii specifice la medicul pneumolog.

Tratamentul bronsitei

In cea mai mare parte a cazurilor, bronsita dispare de la sine in cateva saptamani. In cazul in care bronsita este cauzata de bacterii (ceea ce se intampla destul de rar), medicul poate prescrie antibiotice.

Pacientilor care sufera de astm sau sunt alergici li se poate prescrie un inhalator. Acesta ajuta la deblocarea cailor respiratorii si face respiratia mai usoara.

Uneori medicul poate recomanda medicamente suprimante pentru tuse sub forma de sirop sau comprimate Acestea se prescriu, in general, doar daca tusea va afecteaza somnul deoarece suprimantele de tuse pot opri cercul vicios al tusei cauzand iritatie suplimentara la nivelul bronhiilor. Copiilor de pana in 4 ani li se vor administra suprimante pentru tuse doar daca medicul le recomanda.

Tratamentul la domiciliu include:

 • ameliorarea tusei prin administrarea de lichide (8 – 12 pahare pe zi)
 • repaus, odihna pentru a permite organismului sa elimine infectia
 • administrarea de ibuprofen sau aspirina pentru a diminua simptomele (nu este indicat sa se administreze aspirina copiilor)
 • umidifierea atmosferei din camera (caldura si umiditatea fluidizeaza mucusul si il fac mai usor de eliminat)

Profilaxie

Poate fi prevenita aparitia bronsitei prin:

 • evitarea fumului de tigara
 • vaccinarea impotriva gripei
 • vaccinarea impotriva pneumoniei – in special la persoanele peste 60 de ani
 • spalarea frecventa a mainilor
 • purtarea unei masti de protectie in cazul lucrului in atmosfera cu substante iritante, chiar si praf;

Text: WebMD
Sursa foto: Freepik.com

2015 © Copyright - Medical Expert Clinic

Pentru urgente medicale in afara orelor de program apelati oricand, cu incredere 112, numarul unic de urgenta.