alergiile sunt reactii anormale ale sistemului imunitar

Ce sunt alergiile?

Alergiile sunt un raspuns anormal al sistemului imunitar al organismului. Persoanele care au alergii au un sistem imunitar care reactioneaza la substante de regula inofensive din mediul inconjurator. Aceste substante, cum ar fi polen, mucegai sau par de animale, se numesc alergeni.

Alergiile constituie o problema comuna, ce afecteaza de regula doua din zece persoane, fie ca au fost diagnosticate fie nu.

Ce se intampla in timpul unei reactii alergice?

In primul rand, trebuie sa stim ca o persoana este expusa la alergen prin inhalare, inghitire sau atingerea alergenului de piele. Imediat dupa aceasta, se declanseaza o serie de evenimente care duc la reactia alergica:

 1. Organismul incepe sa produca un anticorp specific, denumit IgE, pentru a lupta cu alergenul.
 2. Anticorpii se ataseaza de o celula a sangelui, numita mastocita. Mastocitele se gasesc de regula pe caile aeriene si in intestin dar si in alte zone ale corpului. Prezenta mastocitelor pe caile aeriene si pe tractul gastrointestinal fac ca aceste zone sa fie mai probabil a fi mai expuse la atacul agentului alergen.
 3. Alergenii se ataseaza la anticorpi care la randul lor sunt atasati la mastocite. Aceasta formatiune declanseaza la nivelul mastocitelor reactia de a elibera in sange o serie de substante chimice, intre care cea mai importanta, histamina, cauzeaza cele mai multe simptome ale unei reactii alergice.

Care sunt simptomele unei reactii alergice?

Cele mai des intalnite simptome ale unei reactii alergice la inhalarea sau atingerea agentului alergen includ:

 • Mancarime la nivelul ochilor si nasului
 • Lacrimarea
 • Rinoree (secretie nazala)
 • Eruptii la nivelul pielii
 • Senzatie de oboseala
 • Senzatie identica convalescentei

Daca acestea erau simptomele pentru situatia in care agentul alergen era inhalat sau atins, sa urmarim simptomele pentru alte situatii:

 • Alergii alimentare – presupun alergii la anumite ingrediente si se manifesta prin voma, diaree sau dureri puternice de stomac
 • Alergii la intepaturi de insecte – includ intepaturile de albina sau viespe si se manifesta prin umflarea puternica a locului intepaturii, durere, inrosirea zonei tumefiate, etc.

Severitatea simptomelor unei reactii alergice variaza destul de mult, astfel:

 • Simptomele alergiei usoare pot fi abia observabile si iti pot da doar o stare de disconfort
 • Simptomele alergiei moderate pot sa iti creeze o stare de rau fizic, ca atunci cand ai o gripa sau o raceala
 • Simptomele alergiei severe te pot literalmente pune la pat, fiind incapabil sa iti mai desfasori activitatea normal

Trebuie stiut ca cele mai multe simptome ale unei reactii alergice dispar imediat dupa ce expunerea la agentul alergen se incheie. Totusi, exista si cazuri grave de reactii alergice iar cea mai severa dintre reactii se numeste anafilaxie. In cazul anafilaxiei, agentii alergeni declanseaza o reactie a intregului organism, incluzand:

 • Eruptie puternica si mancarime pe toata pielea, nu doar pe zona afectata
 • Respiratie greoaie
 • Dureri in gat
 • Furnicaturi la nivelul mainilor, picioarelor, buzelor si scalpului.

Foarte important: anafilaxia pune viata persoanei afectate in pericol si necesita interventia urgenta a medicului! Simptomele pot avansa in gravitate rapid, deci apelati la serviciile medicale de urgenta imediat ce observati orice semn de instalare a anafilaxiei.

Toate persoanele au alergii?

Nu, nu toate persoanele au alergii, dar se observa o tendinta ca alergiile sa fie mostenite de la unul din parinti. Daca un parinte este alergic, copilul are 50% sanse sa dezvolte o alergie la randul sau. Daca ambii parinti sunt alergici, atunci sansele cresc la 75%.

Cum tratam alergiile?

De regula se trateaza simptomele reactiilor alergice, prin medicatie prescrisa de un specialist, dar tratamentul poate include si administrarea unor medicamente care impiedica formarea mastocitelor sau eliberarii histaminei. Tratamentul va include astfel de la picaturi pentru ochi sau spray-uri nazale pana la pastile sau injectii. Pentru ca tratamentul anti-alergic este administrat doar in urma unui consult medical, nu vom detalia in acest articol pe marginea tratamentului in cazul alergiilor si va indrumam sa va adresati specialistilor pe care Grupul medical IDS vi-i pune la dispozitie.

Sursa: WebMD

2015 © Copyright - Medical Expert Clinic

Pentru urgente medicale in afara orelor de program apelati oricand, cu incredere 112, numarul unic de urgenta.